Què busques ?

dissabte, 11 de desembre del 2010

MARATÓ DE TV3 2010



L'àrea de Música de l'INS Cap Norfeu - i dintre del curs 2010-2011- també va voler ser solidària amb la Marató de TV3. Per això, les professores de música i els nostres alumnes varem fer un disc i un karaoke. I tot per recollir diners per la Marató.

Com vàrem fer el disc ?

Cada classe va gravar els seus pròpis vídeos, amb les cançons que més els hi agradaven. Un cop feta la tria, varem posar el disc a la venda per valor de 2€. Tots els beneficis de la venda del disc varen ser única i exclusivament per la Marató.

A continuació us ensenyem la caràtula dels nostre disc. És de l'alumna ANNA CUSTEY. Entre tots els alumnes de 1r d'ESO F varem fer un concurs a veure qui dibuixava la caràtula més bonica i que anés d'acord amb la paraula MÚSICA i la paraula MARATÓ.




Però si realment voleu saber què és la Marató, quins són els veritables protagonistes, les cançons que s'han cantat durant tots els programes que han fet durant tants anys... entreu a la pàgina web oficial de la Marató de TV3.


Què varem fer al karaoke ?

Els alumnes que volien participar en el karaoke van fer una inscripció prèvia de 2€

Hi havia dues categories: la femenina i la masculina.

Primer varem fer una primera ronda eliminatòria amb tots els alumnes inscrits i per categories, i escollint les cançons les professores.

A la segona ronda, ja podien escollir les cançons els participants.

La veritat és que hi va haver un alumne - l'Antonio José, de 1r d'ESO - que ens va descobrir una part d'artista fins ara desconeguda en ell: un gran cantor de flamenc !

La Clàudia, també. Les professores l'havíem sentit cantar relativament poc, ja que davant de tota la classe a vegades és difícil, però en un karaoke ja se sap... als membres del jurat ens va agradar molt com ho va fer.

Els guanyadors van estar:

Antonio José (1r ESO), en categoria masculina

Claudia Ortiz (4t d'ESO), en categoria femenina

En total, i a l'area de Música, varem aconseguir reunir la quantitat de:

82 MUSICOEUROS, tots per la Marató de TV3.



(KARAOKE - Clàudia i Marta)


(KARAOKE - Sara, Sheila i Maria)



(KARAOKE - Sheila i Maria)



(KARAOKE - Marta, Sara i Clàudia)



(DISC SOLIDARI - 3r d'ESO Optativa)



(DISC SOLIDARI - 3r d'ESO Optativa i 1r ESO E)

dimarts, 30 de novembre del 2010

CONSTRUCCIÓ INSTRUMENTS


La construcció d'instruments no sempre és un procés fàcil. Anys enrere els encarregats de tot el procés eren els anomenats luthiers. Avui en dia, però, aquesta figura ha anat desapareixent deixant pas a un gran procés industrialitzador.

A classe podeu veure la construcció d'alguns instruments musicals, fent clic a sobre dels vídeos que teniu a continuació.


CONSTRUCCIÓ D'UN PIANO

1ra part
2na part
3ra part

CONSTRUCCIÓ D'UNA GUITARRA ACÚSTICA

Construcció de les cordes
Construcció de la caixa de ressonància


CONSTRUCCIÓ D'UNA GUITARRA ELÈCTRICA

Té caixa de ressonància una guitarra elèctrica ?


CONSTRUCCIÓ D'UN VIOLÍ (Acústic i Elèctric)

El violí acústic
El violí elèctric


CONSTRUCCIÓ D'UNA FLAUTA TRAVESSERA

Com es construeix una flauta travessera ?


CONSTRUCCIÓ D'UN ACORDIÓ

Com es construeix un acordio ?


CONSTRUCCIÓ D'UNS BANJOS

Com es construeixen els banjos ?


Poc a poc hi anirem penjant més vídeos, així com també les preguntes i activitats per fer a classe.

dilluns, 18 d’octubre del 2010

MÚSICA DIGITAL I MÚSICA VISUAL


El Theremin va ser un dels primers instruments musicals electrònics. El va inventar, els anys 20, el físic i alhora músic rus Lev Termen. Consta de dues antenes a través de les quals s'emeten dos camps electromagnètics. L'aproximació de les mans produeix variacions d'aquests camps i, com a resultat, uns sons audibles. Durant la dècada del 1940, el magnetòfon permetia enregistrar sons i reutilitzar-los. Combinada amb la creativitat musical, la cinta magnètica va donar lloc a un nou concepte: la música electrònica.

Mira els dos vídeos que tens a continuació:

MÚSICA DIGITAL

MÚSICA VISUAL


Exercici 1:

Què has trobat més interessant ? Imagina que has de fer tres preguntes a un especialista en música i colors, quines tres preguntes li faries ?

Exercici 2:

Fes una llista dels noms de científics, músics... que surten en aquests dos vídeos.

Exercici 3:

Busca una petita biografia sobre un d'ells, la que consideris més interessant.

dijous, 14 d’octubre del 2010

LOS CHICOS DEL CORO


Després de veure la pel·lícula a classe, intenteu esbrinar quelcom més sobre ella consultant la següent pàgina web:

En vull saber més


Un cop hagueu parlat sobre el director, els personatges i moltes coses més, feu un petit debat sobre aquests quatre grans temes:

- El funcionament de l’escola en una altra època.
- Els diferents mètodes pedagògics i els fenòmens de la dinàmica de grups.
- Les persones que, al llarg de la seva existència, poden ser font d’inspiració i
promoure canvis importants en els seus contextos vitals.
- El paper que la música i l’art en general por realitzar en cada persona.

Per acabar contesteu les preguntes següents:

1.- Quina diferència hi ha entre l’escola abans i després de l’arribada de Clément
Mathieu?

2.- Podem considerar que Clément Mathieu ha triomfat en la seva vida, malgrat que no
es vegi reconeguda la seva feina?

3.- Per què el professor de música fou font d’inspiració per als seus alumnes?

4.- Quina és la diferència entre els alumnes abans i després de la seva participació al
cor?

5.- La música és només útil per a la persona que la fa o també per a qui la gaudeix?

6.- Elaboreu una anàlisi dels personatges que dirigeixen o treballen en la institució
educativa, tot explicant els seus mètodes: Clément Mathieu; el director Rachin; Chabert
i el vell Maxence.

7.- Si avui no és culpable ho hagués estat demà. Valoreu aquestes paraules del director
Rachin parlant de Mondain, el noi que marxa detingut, acusat de robatori.

8.- La comtessa lloa els mètodes de comprensió humana del director. Quins són, en
realitat, aquest mètodes ?

9.- Feu una petita entrevista per conèixer l’escola d’una altra època, al vostres avís, pares, familiars, professors, etc.


Saps com contestar els exercicis ? Ara t'ho explico:

Cada vegada que cliquis sobre l'apartat que et proposin de fer, al final de tot hi ha un lloc que hi diu "comentari". Has de clicar allà, i a part de llegir els comentaris dels altres, al final de tot s'obrirà una pantalleta blanca. És on hi has de posar el teu nom i cognoms. No cal que tornis a copiar la pregunta, simplement posa el número i la resposta. Com que no tens un compte creat per aquest bloc, ho envies com anònim, però com que ja m'hi hauràs posat el nom abans, no hi haurà problema per saber qui ets i si has fet l'activitat.
Quan hagis enviat un missatge, et sortirà un avís que el comentari no se't publica immediatament, ja que jo l'haig d'acceptar. És com una espècie de filtre per evitar que els alumnes hi escriguin respostes que no siguin les que es demanin. Al principi costa una mica, però un cop t'hi has acostumat, ja és més senzill.

CHARLES CHAPLIN



Segur que heu sentit a parlar d'aquest actor tant famós, però sempre és interessant aprendre coses noves. Per això hem dissenyat una sèrie d'exercicis i activitats pensats per entendre i conèixer una mica millor una dels grans actors que ha donat la història del Cinema: CHARLES CHAPLIN.

Exercici 1:

Mira el vídeo que tens a continuació sobre una de les pel·lícules més famoses de Charles Chaplin. Busca un mínim d'informació sobre el compositor, Johannes Brahms, i l'obra que acompanya la pel·lícula, la Dansa Hongaresa nº 5. Com creus que es va rodar, és a dir, la música seguia els gestos de l'actor o l'actor feia gestos a partir de la música ? Tot plegat requereix moltes hores d'assaig, però és una pregunta a plantejar-se, primer la música o primer l'acció ?

EL GRAN DICTADOR


Exercici 2:

Compara els dos vídeos. Els dos, utilitzen la mateixa cançó. Investiga sobre aquest fet. Qui va compondre realment aquesta cançó? Qui en va fer la lletra ?

SMILE

SMILE


Exercici 3:

Charles Chaplin va ser un dels grans actors del cinema mut. Però per damunt de tot va ser un gran home. Va arribar a fer tantes pel·lícules mudes, que fins i tot hi va haver aquell que es pensava que era mut. Les seves frases no deixen indiferent a la gent. Mira aquest vídeo i dóna la teva opinió sobre les seves frases més célebres.


FRASES DE CHARLES CHAPLIN


Exercici 4:

Escolta un dels grans moments de la història del cinema. Creus que aquest discurs fet l'any 1940 podria ser vàlid en l'actualitat ? Per fer la prova, no mireu les imatges, tanqueu els ulls. Què en penseu ?

EL GRAN DICTADOR


Exercici 5:

Llegeix la notícia que tens a continuació. Creus que és una bona idea ?

"Charles Chaplin se convertirá en una estrella animada en tres dimensiones. Una productora de Bollywood ha conseguido llegar a un acuerdo con la familia del mítico cineasta para rodar con tecnología 3D un buen puñado de piezas de Charlot".

"El proyecto será una producción indio-francesa que estará financiada en su mayor parte por DQ Entertainment, una compañía de animación con sede en la India, en asociación con Method Animation y MK2. Este estudio de Bollywood será la responsable de hacer los cortometrajes de Charlot en formato animado con un presupuesto que, según apunta una información de 'Bollywood Hungama' rondará los ocho millones de euros".

"El acuerdo que ha alcanzado con la amilia de Charles Chaplin engloba un total de 70 sketches originales del popular personaje que se elaborarán con las últimas tecnologías en cine 3D. En principio, y aunque se filmará con los más novedoso adelantos técnicos, se respetará el espíritu de las piezas de Chaplin y los dibujos animados también serán mudos".

"El objetivo es acercar la mítica figura de Charlot a las nuevas generaciones aprovechando el auge del cine en 3D tras el exitazo de Avatar, que también ha arrasado en la India, pero preservando la esencia del humor del genio del cine mudo".



Saps com contestar els exercicis ? Ara t'ho explico:

Cada vegada que cliquis sobre l'apartat que et proposin de fer, al final de tot hi ha un lloc que hi diu "comentari". Has de clicar allà, i a part de llegir els comentaris dels altres, al final de tot s'obrirà una pantalleta blanca. És on hi has de posar el teu nom i cognoms, el número d'exercici, i la seva resposta. Com que la pantalleta blanca és petita, et recomano que facis els exercicis un per un, ja que podria ser que no te s'enviés correctament. Com que no tens un compte creat per aquest bloc, ho envies com anònim, però com que ja m'hi hauràs posat el nom abans, no hi haurà problema per saber qui ets i si has fet l'activitat.
Aquest procediment l'hauràs de repetir amb cada exercici que facis de l'apartat que et demanin.
Quan hagis enviat un missatge, et sortirà un avís que el comentari no se't publica immediatament, ja que jo l'haig d'acceptar. És com una espècie de filtre per evitar que els alumnes hi escriguin respostes que no siguin les que es demanin. Al principi costa una mica, però un cop t'hi has acostumat, ja és més senzill.

divendres, 18 de juny del 2010

ENS HEM PRESENTAT A DIVERSOS PREMIS


Al llarg d'aquest curs 2009-2010 ens hem presentat a diversos projectes.
Concretament a tres:

- Premi convocat pel Consell Audiovisual de Catalunya. Com era d'esperar no hem estat guanyadors de cap dels premis que donaven. Una altra vegada serà.

- Projecte XTEC. Varem ser seleccionats en una primera fase per formar part de projectes conjunts amb altres centres que tenien el mateix tipus de webs que nosaltres. Però no ens han seleccionat entre els centres que formaran part d'aquest estudi.

- Premis Fundació Impuls. Ens hi hem varem presentar a finals de Juny, i ja ens pensavem que no ens tocaria res de res. Si varen presentar més de 1.500 blocs ! Doncs resulta que ens han donat un dels 20 DIPLOMA "INTEGRACIÓ TIC A LES AULES AMB ALUMNES DE N.E.E". Un petit reconeixement a un gran esforç.

QUI HA CREAT EL BLOC ?


Nascuda el dia 1 de Març de 1976 a Girona la Reinalda Blanco comença els seus estudis musicals a l'edat de 7 anys, en una de les acadèmies filials del Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona ( Ars Nova ). Una vegada finalitzats els seus estudis de Batxillerat al col•legi La Salle de Girona, es trasllada definitivament a l'esmentat conservatori per tal de continuar amb els estudis superiors de música. Comença a estudiar amb la professora Mercè Comín. Seguidament, i després d'haver superat la prova de pas de grau en l'especialitat de piano, estudia durant un any amb la professora Anna Maria Cardona ( càtedra de Pere Vallribera ). L'any següent supera la prova per passar a estudiar amb el Dr. Cecilio Tieles, amb el qual es graduaria l'any 1999.
Pel què fa a l'ampliació de la seva tècnica pianística, des de l'any 1996 ha estat treballant amb el pianista Internacional Joaquín Achúcarro, en els Cursos Internacionals celebrats a Torroella de Montgrí ( Baix Empordà ).
A Barcelona, i a partir de l'any 1997, a l'Estudi de Música Àngel Soler, es va dedicar a treballar els camps de la Música de Cambra ( conjunts instrumentals ) i el Lied.
En el camp de la composició cal destacar el treball amb el compositor Lleonard Balada als Cursos Internacionals de Torroella de Montgrí des de l'any 1996, així com l'assistència i el treball a cursos i conferències impartits per Carles Guinovart, David Padròs, Salvador Brotons, etc.
A l'estiu del 2000 i a l'estiu del 2001, i dins dels Cursos Internacionals de Música de Torroella de Montgrí, pel curs de Composició, li va ser atorgada la beca que dóna la Societat General d'Autors i Editors ( S.G.A.E ).
En la seva producció d'obres en destaquen dues de molt especials, degut a què varen ser les seves dues primeres estrenes : ' Max ', obra per orquestra de cambra interpretada i enregistrada pel Contemporany Ensemble, als Carnegie Mellon Studios de Pittsburg ( Pensilvania ), E.E.U.U, i dirigida per Eduardo Alonso – Crespo i ' La mélodie et les douze souns ', obra per a Clarinet, Violoncel i Piano, interpretada a Valladolid de la mà del Clarinetista Oscar Lobete. Ambdues obres han estat treballades amb el compositor Lleonard Balada. Durant l'any 2001, i gràcies novament a la mà del professor Balada, la seva obra titulada ' Way for a flautist ' ( Camí per a un/a flautista ) ha estat enregistrada als Carnegie Mellon Studios de Pittsburg, altra vegada també pel Contemporany Ensemble.
Ha estudiat 1r i 2on de Composició e Instrumentació amb el compositor català Carles Guinovart, al Conservatori Superior de Música del Liceu.
El dia 3 de Maig de 2005, la Banda Municipal de Barcelona, i dins el Cicle AVUI MÚSICA, organitzat per l'Associació Catalana de Compositors, va estrenar la seva obra titulada 'EUPHONIUM'.
El Desembre del 2007, l'Orquestra de Cambra de l'Empordà ( Figueres ), el Cor Anselm Viola de Torroella de Montgrí, el baríton Xavier Mendoza, la soprano Eva Ribas i l'escriptor Ricard Julià li varen estrenar la seva opereta, única fins al moment, titulada 'EL MITE DE L'EMPORDÀ'. L'obra era una estrena absoluta i amb uns personatges fins aleshores totalment inèdits: les Illes Medes, el Montgrí, les Maures i molts personatges més que formen part del nostre Empordanet. Se'n varen fer dues representacions, una a Torroella de Montgrí i l'altra a l'Estartit. El llibret sobre la qual es va fer aquesta opereta es titulava 'L'invent de l'Empordanet Mitològic'. I el seu autor, el polifacètic i únic artista torroellenc, Joan Fuster i Gimpera.

- Títol de professora Superior de Piano.
- Titol de professora Superior de Solfeig, Contrapunt i Acompanyament.
- 1er i 2on Curs de Composició e Instrumentació.
- Certificat d'Aptitud Pedagògica ( C. A. P )
- Masterclass amb el pianista Arpad Bodó.
- Cursos Internacionals de Música de Torroella de Montgrí. Classes amb el pianista Joaquín Achúcarro.
- Cursos Internacionals de Música de Torroella de Montgrí. Classes amb el compositor Lleonard Balada. Les obres treballades en aquests cursos han estat enregistrades pel Contemporany Ensemble of Pittsburg, i dirigides pel mateix Lleonard Balada.
- XII è Curs Internacional d'Interpretació Musical anomenat l'ORQUESTRA DES DE DINS, impartit pel pianista Àngel Soler, a l'apartat de piano i Gerássim Boronkov, a l'apartat d'orquestra.
- Masterclass de composició a càrrec de Carles Guinovart, David Padròs i Salvador Brotons, al Conservatori Superior de Música del Liceu, i dintre del curs 'Anàlisis de la Música del segle XX', impartit per Fernando Marina.
- 'Estratègies pedagògiques per a la reducció de la conflictivitat a les aules', organitzat per la Universitat Oberta d'Estiu.
- Aplicació de la música en les tècniques de relaxació, organitzat pel Centre de Psicologia i Musicoteràpia ( BCN ).
- La Musicoteràpia aplicada als trastorns de conducta, organitzat pel Centre de Psicologia i Musicoteràpia ( BCN ).
- La Musicoteràpia i les seves aplicacions, organitzat per l'Institut Superior d'Estudis Psicològics ( BCN ). Post-grau.
- La Creativitat i la Gent Gran –iniciació a l'Art-Teràpia-, organitzat per l'Institut de Sociologia i Psicologia Aplicades ( Girona ).
- Musicoteràpia en Educació Especial: Musicoteràpia amb deficiències auditives, organitzat per la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna, Universitat Ramon Llull.
- La propietat Intel•lectual i els drets d'autor, organitzat per la Universitat Oberta de Catalunya ( Programes Focus ).
- Psicologia i Qualitat de Vida, organitzat per la Universitat Oberta de Catalunya ( Programa Ateneu ).
- L'animació sociocultural com a eina interdisciplinar ( 195 hores ), per Formació Alcalà.
- Cursos d'informàtica musical.
- Alumnes amb hiperactivitat i trastorn TDAH, organitzat per ISPA.
- El TDHA a les aules, organitzat per Prisma.
- El síndrome d'ASPERGER, organitzar per Prisma.
- De les idees a les paraules. Eficàcia comunicativa a les aules i als centres docents ( tractament i correcció de textos ) organitzat per la Universitat Politècnica de Catalunya.

Articles, treballs i recerques

- Reflexions sobre la música contemporània ( article ). Trobada entre els compositors Bach, Beethoven, Stravinsky i John Cage.
- La història del Soldat, d'Igor Stravinsky ( anàlisi )
- Aplicació de les tecnologies musicals als centres educatius ( treball recerca )
- Les dones compositores i la seva programació ( treball recerca )
- Com efecten les vibracions musicals sobre el nostre cos, i especialment a les nostres pulsacions ( tesina )
- Musicoteràpia, la rehabilitació i la gent gran ( treball recerca )

Activitat concertística

• Concerts públics en el camp de la música de cambra :

Any 1989.
- Auditori Viader de Girona, Concert Piano i Saxo.
Any 1996.
- Sala de Concerts del Conservatori del Liceu de Barcelona. Concert piano 4 mans.
Any 2000.
- Església de Santa Cristina d'Aro de Girona. Concert de Lied
- Cova del Drac de Barcelona. Concert de Lied
- Auditori Narcís de Carreras de 'la Caixa', de Girona. Concert de Lied.
Any 2005.
- Cinema Mundial de la Bisbal d'Empordà. 22 Abril. Concert de Lied.
- Església Santa Anna de l'Estartit. 23 de Desembre. Concert de Lied.
Any 2006.
- Església de Santa Anna de l'Estartit. Divendres 10 de Desembre. Concert organitzat pel Consell Municipal de l'Estartit. Concert de Lied.

• Concerts públics com a solista :

Anys 1983 - 1988.
- Audicions escolars acadèmia de Música Ars Nova de Girona.
Anys 1991 – 1994 .
- Trobades Musicals del Col•legi la Salle de Girona.
Any 1997.
- Plaça de la Vila de Torroella de Montgrí. La Festa de la Música, Trobada organitzada per J.M de Torroella de Montgrí.
- Sala de Concerts del Conservatori del Liceu de Barcelona. Monogràfic Béla Bartôk. Alumnes professora Anna Maria Cardona.
Anys 1998 - 1999.
- Sala de Concerts del Conservatori Superior de Música del Liceu. Alumnes professor Cecilio Tieles.
Any 2000.
- Concert Alumnes Curs 'l'Orquestra des de dins'. Antic convent de Santa Clara, a Castelló d'Empúries.
Any 2001.
- Auditori Josep Viader de Girona.
- Auditori Narcís de Carreras de 'la Caixa', de Girona.
Any 2002.
- Auditori Narcís de Carreras de 'la Caixa', de Girona.
- Església de Santa Anna de l'Estartit. Dissabte 21 de Desembre de 2002. Concert organitzat pel Consell Municipal de l'Estartit.
Any 2003.
- Concert el dia 20 de Maig a l'Auditori Josep Viader de Girona.
- Església de Santa Anna de l'Estartit. Dissabte 20 de Desembre. Concert organitzat pel Consell Municipal de l'Estartit.
Any 2004.
- Església de Santa Anna de l'Estartit. Divendres 10 de Desembre. Concert organitzat pel Consell Municipal de l'Estartit.

Concursos i premis

• Concursos de composició als quals s'ha presentat :

1. Concurs Joves Compositors organitzat per J.M Barcelona. ( BCN ) _ 2000
2. Concurso Jóvenes Compositores ( SGAE – Madrid ). ( MADRID ) _ 1999
3. Concurso de Composición Andrés Segovia. ( SEGOVIA ) _ 1999
4. Premi de Composició Francesc Civil Ciutat de Girona ( GIRONA ) _ 2000
5. Premi Caterina Albert i Paradís ( BCN ) _ 1998
6. Concurs de Composició de Música de Cambra Joaquim Maideu ( VIC ) _ 2001

• Concursos pianístics als quals s'ha presentat :

Any 1998.
- Concurs Internacional de França, celebrat a Girona. Premi : Primera Medalla
Any 1990.
- Concurs Internacional de França ( celebrat a Girona ). Premi : 1º Accèssit.
Any 2002.
- Concurs d'Interpretació Musical Arjau ( BCN ). Premi : Semifinalista.
- Cicle 'El Primer Palau', que organitza la Fundació Orfeó Català – Palau de la Música Catalana.

• Altres premis rebuts :

Any 1995.
- Compagnie Littéraire du Genêt D'or. Acadèmia dels Jocs Florals del Rosselló. Premi : Majoral Llech – Walter ( medalla ).
Any 1996.
- Compagnie Littéraire du Genêt D'or. Acadèmia dels Jocs Florals del Rosselló. Premi : Gran Medalla.

Altres activitats desenvolupades :

Anys 1998 – 2001.
- Col•laboració amb la parròquia de Santa Anna de l'Estartit com a organista amb motiu de les celebracions litúrgiques i formació d'una agrupació coral integrada per gent del poble.
Anys 2002 – 2004.
- Direcció d'una coral formada per gent gran ( Girona ).

Actualment està estudiant un Màster en Educació i TIC (E-Learning) per la Universitat Oberta de Catalunya.


divendres, 7 de maig del 2010

CINE NIC


Per més informació i documentació del Cine NIC, podeu consultar els webs:

www.salvijacomet.net

www.museudelcinema.cat

www.cine-nic.com


Molts anys abans de l'invent del Cine Nic, la il·lusió dels nens i les nenes de projectar imatges a casa ja era possible amb les llanternes màgiques d'ús domèstic o de joguina. Aquests aparells projectaven imatges pintades o impreses sobre una placa de vidre i, quan va aparèixer el cinema, es va incorporar una senzilla pel·lícula de 35 mm perforada (amb maneta i un mecanisme de tracció molt simple) per ser projectada amb aquest aparell.

Tot i així, la veritable joguina cinematogràfica, per difusió i popularitat, fou un nou aparell creat i produït a Catalunya per l'empresa Proyector NIC, SA. És el popular Cine Nic, patentat a Barcelona el 25 d'abril de 1931 pels germans Nicolau Griñó. Consistia en un simple projector d'imatges que tenien un moviment de només dos temps. Les imatges estaven dibuixades horitzontalment sobre una banda de paper vegetal o translúcid en dues línies: la de dalt corresponia a una part del moviment i la de baix, a la segona part. Un obturador mòbil anava alternant la imatge superior i la inferior a la pantalla. Una maneta feia girar al mateix temps l'obturador i arrossegava horitzontalment i lentament la banda amb les imatges. Un sistema molt simple de projecció d'imatges animades que es va anar adaptant als nous avenços tecnològics del món del cinema i la imatge. Així, si el primer projector, del 1931, era mut, el 1934 ja se'n construeix un de sonor que combina la projecció d'imatges amb el so d'un petit gramòfon situat damunt l'aparell. El 1951, se'n llança un nou model, el Nic TV, que projecta les imatges sobre una pantalla que forma part del xassís de l'aparell. I el 1969, el Super Nic Electromátic, que funcionava amb un motor elèctric.

L'èxit del Cine Nic fou rotund: es calcula que entre el 1931 i el 1974 se'n van produir milions a tot el món. El Cine Nic va suposar per a molts nens i nenes descobrir la màgia de fer cinema, i no només pel fet de poder projectar imatges en moviment, sinó també per la possibilitat de crear pel·lícules i històries a través del dibuix i la seva animació. I alguns d'aquests nens i nenes, de grans, van fer del cinema la seva professió...

L'any 1974, l'empresa Proyector Nic, SA tancà les seves portes. Anys més tard, el col·leccionista Tomàs Mallol va adquirir tots els elements que quedaven a la fàbrica: aparells, prototipus, patents, documents d'empresa, etc., que passaren a engruixir la seva col·lecció d'objectes cinematogràfics i precinematogràfics. El 1994, l'Ajuntament de Girona va comprar la Col·lecció Tomàs Mallol amb l'objectiu de crear el Museu del Cinema, que obrí les seves portes, a Girona, el 8 d'abril de 1998. Actualment, el Museu del Cinema-Col·lecció Tomàs Mallol conserva el que es pot considerar com el fons de Cine Nic més complet que existeix, una part del qual es pot veure a la seva exposició permanent.

L'any 1931, els germans Nicolau de Barcelona patentaren el primer projectos infantil de dibuixos animats amb el nom de Cine NIC. L'aparell i les seves pel·lícules ben aviat van ser exportades a nivell mundial, es va vendre la patent a empreses de molts països i van aparèixer noves marques que copiaven el mecanisme inventat pels germans Nicolau. "Fer cine" va esdevenir una activitat fàcil i divertida per a la mainada. Fou un gran joguet per a diverses generacions de nens i nenes, fins que la popularització de la televisió i de les noves joguines de plàstic el tornen caduc. Tanmateix, el Cine NIC fou un èxit durant més de quaranta anys.


Activitats:

a) Si us atreviu podeu intentar construir un Cine Nic. L'empresa no és fàcil, però amb ajuda del professor de tecnologia potser ho podreu aconseguir. O demanant informació al museu del cinema o al professor Salvi Jacomet, un dels professors que més ha lluitat perquè el Cine Nic no mori a Catalunya.

b) Si no, hi ha una altra activitat, que tot i no ser el mateix s'hi assembla bastant. Consta dels següents passos:

- Amb el programa Paint dibuixeu unes tires amb algun personatge que estigui en moviment.
- Escolliu quina música hi voleu posar de fons.
- Treballeu a classe el programa Movimaker.
- Intenteu fer el muntatge de imatge i so.

Repeteixo, no és el mateix, però en cas de què no pogueu aconseguir construir un Cine Nic, si que us podeu fer una idea del procés de creació de les primeres pel·lícules.

VÍDEOS MUSICALS


En aquesta secció penjarem vídeos on es mostren diferents instruments musicals i actuacions vocals de gran renom internacional, que ens poden servir per ensenyar els instruments de l'orquestra als nostres alumnes. Realment estan molt ben fets.

Marco Pierobon solo trumpet Banda della Polizia di Stato Maurizio Billi cond. Arr. Marco Pierobon

Conjunt Barroc

Jordi Savall, Hespèrion XXI

Actuació Luciano Pavarotti

Concert per piano nº 3 de Beethoven

dijous, 6 de maig del 2010

MÚSICA JAPONESA


En aquest apartat hi anirem penjant els diferents grups de música japonesa més actuals del moment. Aquest tipus de música està agafant molta popularitat en alguns sectors, i creiem que és interessant que pogueu saber i veure quin tipus de música fan.

Per començar us presentem EXIST TRACE:

Exist Trace és un grup de metal japonès que es sol catalogar com a Visual Kei. Està formada exclusivament per membres femenins. Són de Tokio, i van començar la seva carrera cap el 2003. Fins ara han publicat quatre singles, quatre EP's i un àlbum recopilatori.
L'estil del grup és definit com a Death Metal Sinfònic. La vocalista utilitza sovint sons guturals, cosa que afegeix obscuritat al conjunt. El so de la guitarra sol estar distorsionat i presenten riffs pesats i complexes. El seu so està molt centrat en el baix i la bateria, que ajuda a definir el seu estil musical.


  • Vocalista: Jyou
  • Guitarra: Miko
  • Guitarra: Omi
  • Bajo: Naoto
  • Bateria: Mally

A continuació teniu tres dels seus millors vídeos:

Resonance

Vanguard

Judea


Activitats per fer:

Busqueu informació i vídeos sobre altres grups de música japonesa. Podeu enviar-ho tot al correu electrònic d'aquest bloc, després nosaltres ho penjarem aquí.

YAMAKASI


Abans de començar a treballar, pots recordar les escenes de la pel·lícula mirant aquest dos vídeos:

Escena 1
Escena 2

Yamakasi és un grup francès de practicants de l'art de desplaçament (parkour), free running, street Stunts i altres tipus d'acrobàcies. La filosofia del Yamakasi, és l'estètica i la llibertat completa o complexa del punt A al moviment del punt B, en comparació amb el Parkour que se centra en l'eficàcia del moviment entre el punt A a el punt B, amb estètica ia més fluïdesa. El grup té una variant de la disciplina Parkour, s'assembla més al Free-running de Sebastien Foucan que en Parkour de David Belle, ja que inclouen acrobàcies i salts estètics. Encara que és freqüentment confós per un mot japonès, Yamasaki (cognom japonès), en realitat prové del Lingala (Ja makási), una llengua africana, i significa "Cos forta, esperit fort , persona forta ".
  • Piti (Kamikaze).
  • Châu Belle-Dinh (Béisbol).
  • William Belle (La Araña).
  • Malik Diouf (Comadreja).
  • Yannn H'Nautra (Zicmu).
  • Guylain N'Guba Boyeke (Cohete).
  • Laurent Piemontesi (Tango).
  • Charles Perrière & Jo Prestia (Toro sentado).
A continuació opina sobre la pel·lícula, què et sembla el parkour, si és una disciplina que actualment existeix, si requereix moltes hores d'entrenament, si els nois, noies o adolescents ho practiquen, si hi han grups escolars, si creus que és il·legal el que fan pels carrers i per les cases... has de fer un comentari raonat.

Busca informació i penja-la als comentaris.

dijous, 29 d’abril del 2010

ROMEU I JULIETA


Contesta les següents preguntes. Pots consultar la següent pàgina web: http://es.wikipedia.org/wiki/Romeo_y_Julieta

1. Romeu i Julieta és una comèdia o una tragèdia ?

2. De quin autor anglès és el títol de la pel·lícula ?

3. Quines altres dues obres va escriure l'autor de Romeu i Julieta ?

4. A quin any es va començar a escriure la novela ?

5. Què fa per augmentar la tensió ?

6. A quin any va aparèixer la primera òpera que es va basar en aquest tema ?

7. Què n'opines de la frase "eres mi llama i provocas fiebre ? Què creus que significa ?

8. Quines sensacions t'ha provocat la música de la pel·lícula ?

9. Qui va compondre el ballet que porta el mateix nom de la pel·lícula ?

10. Quantes òperes s'han publicat sota aquest nom ?

dilluns, 26 d’abril del 2010

VIDEOJOCS


Els videojocs també porten música incorporada, i més de la que ens pensem a vegades.
Abans de fer l'exercici, et recomano que escoltis aquests tres vídeos. T'expliquen molt bé com es fa la música dels videojocs i quines són les seves dificultats.

Un cop vistos els vídeos de com es fa la música dels videojocs et demano que proposis 5 videojocs amb música.

Com es fa la música dels videojocs (I)


Com es fa la música dels videojocs (II)


Com es fa la música dels videojocs (III)


Si voleu veure quins són els videojocs que han proposat els vostres companys, només heu d'anar a l'apartat de comentaris, copiar l'enllaç que han proposat i anar al Youtube, ja que la majoria s'han tret d'aquest portal. Han fet molta feina.

DISNEY


Busca 10 enllaços de cançons de pel·lícules Disney. Poden estar en català, castellà, anglès...
No han de ser muntatges, han de ser cançons originals.
Recorda que a més a més de l'enllaç, has de dir a quina pel·lícula pertany.

Jo et proposo aquest:

LA BELLA Y LA BESTIA

Si voleu escoltar les cançons de les pel·lícules de dibuixos animats que han proposat els vostres companys, només heu de copiar l'enllaç i anar al Youtube, ja que la majoria han estat extretes d'aquest portal.

CRACKÒVIA I POLÒNIA


Els programes de televisió també destaquen per la seva música i les seves cançons. Sovint són crítiques als polítics, al futbol...

Proposa les 10 millors cançons que t'agradin més d'aquests dos programes i digues perquè les proposes. No han de ser 10 de cada. Han de ser 10 en total.

PUBLICITAT SUBLIMINAL




A continuació tens uns quants anuncis amb missatges subliminals. Has de fer dues coses:

a) Opinar sobre els anuncis amb missatge subliminal (pots opinar en general, no només d'aquests)

b) Buscar i proposar 5 anuncis amb publicitat subliminal.


http://www.youtube.com/watch?v=W1f2DmPkV_g&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=f-IdjlSRKTs

http://www.youtube.com/watch?v=8Bgct3p6Cc4&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=meubtlijLs0&feature=related

L'ANUNCI DIVERTIT


Tots els anuncis que tens a continuació estan classificats com anuncis divertits. Per què creus que els consideren divertits ? Realment fan tanta gràcia ? Fes un comentari general de tots ells i dóna la teva opinió.
A més a més n'has de proposar dos més.

http://www.youtube.com/watch?v=XjjJVlczzGw

http://www.youtube.com/watch?v=sncjHFr2Ef8&feature=related


http://www.youtube.com/watch?v=Pv_UiYLHLHM&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=dXjvWixUc6g&feature=related

MOONWALKER


1. Quin és l'argument de la pel·lícula ?

2. A quin any es va estrenar Moonwalker ?

3. Per què es va retrassar la gira de la pel·lícula ?

4. Quants milers de vídeos s'havien venut a Estats Units l'abril de 1989 ?

5. Quan dura la pel·lícula ?

6. A quin gènere pertany ?

7. De què va el fragment Leave Me Alone ?

8. Com s'obre la pel·lícula ?

9. Com s'acaba MoonWalker ?

10. Què significa Moonwalker ?

LOS AMOS DELS DOGTOWN


A classe hem vist una pel·lícula sobre el PARKOUR/SKATERS. Us proposo fer el següent treball sobre aquesta disciplina.

Consta de quatre parts:

a) Fer un resum de la pel·lícula "Los Amos del DogTown" i busca qui en va compondre la música.

b) Fes un comentari individual d'aquests quatre vídeos:

http://www.youtube.com/watch?v=3z7wlSlrgsU&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=84UdFn1K22Q&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=oh-ohfknRe0

http://www.dailymotion.com/video/x9m74_parkour-tv1_sport


c) Contesta les següents preguntes a partit de la següent pàgina web: http://ca.wikipedia.org/wiki/Parkour

- En què consisteix el parkour ?
- A part de la preparació física què més es requereix per practicar el parkour ?
- Tot el vocabulari relacionat amb el parkour té origen francès. Per què ?
- Què significa parkour ?
- Qui són els traceurs ?
- Quina és la regla més important del parkour ?
- Què ha de respectar el parkour ?
- Qui és el creador del parkour ?
- Es pot considerar el parkour un tipus de vandelisme ?
- Què són els tricks ?
- Quin equipament utilitza un practicant de parkour ?
- Quina diferència hi ha entre el salt de gat i el pas de gat ?
- Què és el grimpeig ?
- Què és el laché ?

d) A nivell legal, intenta buscar què et pot passar quan entres en una propietat privada a fer parkour, sense el permís de l'amo de la finca, i quines multes o penes et poden caure si fas malbé el mobiliari urbà, o elements de la propietat privada.

dijous, 15 d’abril del 2010

MANUALITAT MUSICAL (el Clip)


De sempre és sabuda la dificultat del llenguatge musical, però aquest cop hem fet un nou invent. Volem construir una partitura amb materials d'escriptori, de menjar, de paper de cuina.

És una mica difícil, però els nostres alumnes de 1r són molt llestos, o segur que sortiran uns bons treballs. Poc a poc us els anirem penjant a mesura que els tinguem. Paciència.

Ah !!! Per cert !!! No és fàcil fer una clau de sol amb un clip !!!

Quins són els procediments per aquesta manualitat ?

  • Agafem una quarta part d'una cartolina de tamany foli.
  • Hi enganxem un requadre de paper blanc deixant una mica de marge.
  • Agafem un clip i fem la clau de sol.
  • Dibuixem les 5 línies del pentagrama a proporció amb la nostra clau de sol.
  • Fem unes petites boletes amb "PAPER ALBAL" i les posem com si fossin notes.
  • Llavors dibuixem el ritme a les notes.

Si tot plegat està ben enganxat i no cau, serà un bon senyal de què tot el treball està ben fet.
























dilluns, 5 d’abril del 2010

ELS ANUNCIS (música clàssica)



No sempre els anuncis tenen música moderna de fons. Sí que la majoria de vegades la música és feta expressament per aquell anunci, però tal i com passa a les pel·lícules, moltes vegades també s'agafa de grans compositors.

A continuació tens 3 tipus de música diferent, de grans compositors de la Història de la Música.

Escolta-la i digues 5 possibles objectes o productes diferents a cada una de les peces. És a dir, 5 productes per la música de Beethoven, 5 anuncis per la música de Mozart i 5 anuncis de la música de Haendel.



CLAR DE LLUNA - Beethoven



CONCERT PER PIANO Nº 21 - Mozart


LASCHIA CH'IO PIANGA - Haendel

ELS ANUNCIS (els cotxes)



A continuació teniu un vídeo de la casa BMW. A continuació teniu 5 vídeos de música diferent. Escolteu-los i escolliu-ne un per posar a l'anunci. Argumenteu perquè l'heu triat i perquè considereu que els altres no són vàlids. No us fixeu amb les imatges dels vídeos proposats, només amb la lletra i la música. L'anunci amb el que us heu de fixar és amb el del BMW.

La nota dependrà del vostre comentari.





EMINEM - Beautiful

TOKIO HOTEL - Humanoid

MICHEL JACKSON - Bad

MIGUEL RIOS - Memorias de la carretera

TUBULARS BELLS - Mike Oldfiel

ELS ANUNCIS (els nens)




Aquí tens un vídeo amb imatges de nados. El vídeo és sense so. Has de proposar el següent:

a) Què et sembla que poden estar anunciant aquestes fotografies ?

b) Quina cançó hi posaries de fons ?


ELS ANUNCIS (les frases)



Segur que moltes vegades has vist un anunci que gairebé té una sola frase i que sembla que aquell producte és el millor del món: "Una sola gota i adéu taques", "Yogurt Plim, alimenta i fa que creixis molts centímetres"...

A continuació tens unes quantes imatges perquè pensis i busquis com definiries el producte en una sola frase. No és FÀCIL definir un producte EN UNA SOLA FRASE !!!

Al costat de cada fotografia tens una frase d'exemple.









"No siguis mussol, protegeix els ulls del sol"







"Paelles netes amb fregalls VERDETES"








"Sabates DUCATI, vigila que si caus no et mat...."












"Quan creixi continuarà parlant ?"

ELS ANUNCIS (els esports)



Posar veu a un anunci no és gens fàcil. Tens que controlar molt bé tot el que vols dir, i tota la informació que vols que l'espectador rebi a casa seva. Quan millor sigui el teu anunci o la teva oferta, més possibilitats tens que l'espectador es quedi al teu canal. Això farà pujar l'audiència... i quanta més audiència tingui el teu programa... més famós seràs tu.

A continuació tens un petit vídeo sobre un fenòmen que està de moda a les cadenes de televisió: LA FÒRMULA 1.




És igual per la cadena de televisió que treballis, el cas és que hi ha una convocatòria per substituir el presentador que s'ha posat malalt. I el gran premi és aquest cap de setmana. Tens 24 hores per preparar la teva intervenció.

Tu et presentes al nou càsting.

Pensa molt bé el que diràs. Tens 50 segons de vídeo. Si et quedes curt no t'agafaran i si et passes tampoc.

Un cop l'hàgis escrit, i abans de donar-lo per definitiu, el tens que llegir i comprovar que estàs dintre el temps que et marca la cadena de televisió.

Recorda: tens 50 segons de temps !!!

ELS ANUNCIS (les begudes)



A continuació tens uns quants anuncis sobre begudes. Analitza la música, el text, les imatges... Busca si coneixes la lletra de la cançó, de quin país és, de qui parla, si té relació el que està dient amb el que anuncia, si ens vol dir alguna cosa més... Hi ha dansa o balls ? A quin estil pertanyen ? Faries algun canvi en aquests anuncis ? Com ho faries ?


ANUNCI DE RONDEL (CAVA)

ANUNCI DE KAS DE 1994

SPRITE

FREIXENET ANY 2008 - 2009

PEPSI

DON SIMON (SUC DE TARONJA)

DON SIMON (SANGRIA)

SIMON LIFE

ANUNCI COCACOLA LIGHT

CODORNIU

ESTRELLA DAMM FORMENTERA

ESTRELLA DAMM BARÇA

ESTRELLA DAMM MESSI

CACAOLAT

dijous, 1 d’abril del 2010

HISTÒRIA DE LA MÚSICA (Preguntes)


A continuació teniu unes preguntes relacionades amb diferents etapes d'història de la música. Hi ha 10 preguntes de cada etapa. Heu de començar per l' APARTAT 1.
Un cop hagi passat el dia límit de cada apartat publicaré les respostes correctes de cada pregunta. El dia que posa és l'últim dia per enviar les respostes. Passat aquest dia ja posaré la nota de cada apartat. No us passeu de dia.


APARTAT 1: LA MÚSICA MEDIEVAL DE LA MONODIA A LA POLIFONIA


1. Busca el significat dels següents termes: cant pla, himne, salmòdia i seqüència.

2. Qui va ser el papa Gregori el Magne ?

3. Explica les caràcterístiques principals del Cant Gregorià.

4. Qui eren Léonin i Pérotin i quina relació varen tenir amb la Catedral de Notre-Dame de París ?

5. Qui eren els trobadors ?

6. Busca la biografia de Guillaume de Machaut.

7. Quines diferències hi havia entre els joglars i els trovadors ?

8. Quina relació té el rei Alfons X el Savi amb la música medieval ?

9. Quines característiques musicals podem trobar al nou corrent musical medieval anomenat Ars Nova ?

10. Què significa la paraula polifonia ?


APARTAT 2: LA MÚSICA DEL RENAIXEMENT


1. On va sorgir el Renaixement ?

2. Busca informació sobre el llaüt i el virginal.

3. Quina relació tenien musicalment Josquin DES PRÉS i Orlando DI LASSO ?

4. Què significa homofonia ?

5. Què és un madrigal ?

6. Busca informació de la biografia de Tomás Luis de VICTORIA i compara-la amb la d'Orlando DI LASSO i la de PALESTRINA. Tenen elements en comú ? Quins ?

7. Quina relació existeix entre la Viola de mà i el Renaixement ?

8. Quines semblances pots trobar entre un motet i una missa ?

9. Per què és difícil imaginar com sonava la música antiga ? Indica'n uns quants motius.

10. La improvisació era fonamental en la música antiga. Creus que aquest fet fa més difícils les interpretacions actuals ? Creus que hi havia una sola veritat interpretativa ?


APARTAT 3: LA MÚSICA BARROCA: LA MELODIA ACOMPANYADA


1. En la música religiosa, quins gèners vocals sorgeixen durant el Barroc ?

2. Busca les biografies de J.S. BACH i de HÄNDEL. Busca-hi semblances i diferències.

3. Anomena algunes característiques musicals del Barroc que contrastin clarament amb l'època anterior.

4. Quina diferència hi ha entre una Cantata i una Passió ?

5. Qui era Jean-Baptiste LULLY ?

6. Què era la Viola de Gamba ?

7. Qui era Claudio Monteverdi ?

8. Comenta la següent frase: Que la paraula sigui la senyora de la música i no la seva esclava".

9. Qui era Antonio Vivaldi ?

10. Què era el Concerto Grosso ?


APARTAT 4: EL CLASSICISME MUSICAL



1. Quan va ser la revolució francesa ? Quines idees introduí ? Quins estaments de la societat en sortien perjudicats ?

2. Busca les biografies de MOZART, de HAYDN i de BEETHOVEN. Busca-hi afinitats i diferències.

3. Comenta la següent frase: "Em paguen massa pel que faig i massa poc pel que podria fer". Què creus que significa, tinguent en compte que la va pronunciar MOZART ?

4. Qui era la burgesia ?

5. En italià, el piano conserva el seu nom original: pianoforte. Investiga per quin motiu es deia així.

6. Quines aportacions va fer Beethoven a l'orquestra ?

7. Quants concerts per piano va fer Mozart i quants en va fer Beethoven ?

8. Busca quina relació hi ha entre MOZART - CLASSICISME - ÒPERA.

9. Anomena tres diferències entre l'òpera al Classicisme i l'òpera al Barroc.

10. L'oratori era un gènera vocal. Però era religiós o profà ?



APARTAT 5: LA MÚSICA ROMÀNTICA: L'EXPRESSIÓ DEL SENTIMENT


1. Assenyala, entre les característiques següents, la que defineix l'essència del Romanticisme: culte a la raó, ànsia de llibertat, recerca de l'equilibri, respecte de les formes establertes. Justifica la teva resposta.

2. Què significa la paraula LIED ?

3. Busca la biografia de Richard WAGNER.

4. Busca la biografia de Johanes BRAHMS.

5. Quines semblances i quines diferències hi havia entre els dos compositors anteriors ?

6. Quina relació tenen amb el piano CHOPIN, SCHUMANN i LISZT ? Quines semblances i quines diferències hi ha entre ells tres ?

7. Defineix música programàtica.

8. Qui era en Victor Emanuel Rei d'Italia ? Busca la seva biografia.

9. Quines semblancies i quines diferències hi havia entre l'òpera barroca i l'òpera romàntica ?

10. Comenta la frase: "la música és l'unica raó de ser d'un director".



APARTAT 6: LA MÚSICA EN EL CANVI DE SEGLE.


1. Què és el folklore ?

2. Què va ser l'impressionisme ?

3. Busca la biografia de Claude DEBUSSY.

4. Qui eren el grup dels CINC ?

5. Busca diferències musicals entre la biografia de GLINKA i MUSORGSKI.

6. Busca les biografies de BRUCKNER, STRAUSS i MAHLER. En quin gènere musical s'especialitzà cadascú ?

7. Quines aportacions va fer MAHLER a la Simfonia ?

8. Què és el verisme ?

9. Busca l'argument d'una de les grans òperes d`aquesta època: LA BOHÈME.

10. Què tenen en comú els arguments de les òperes: Manon Lescaut, la Bohème, Tosca i Madame Butterfly ?


APARTAT 7. TENDÈNCIES MUSICALS EN EL SEGLE XX


1. Quin invent va revolucionar el desenvolupament de la música del segle XX ?

2. Què són els microtons ?

3. Busca la biografia d'Igor STRAVINSKY.

4. Busca la biografia de Béla BARTÓK.

5. Quines semblances i quines diferències hi havia entre els dos compositors ?

6. Què és un ostinato rítmic ?

7. Què és el timbre i quina importància tenia al segle XX ?

8. Què era el dodecafonisme ?

9. Defineix música electrònica i música aleatòria.

10. Per què creus que és important la relació entre el músic i l'oient ?

diumenge, 7 de març del 2010

VÍDEOS CLASSE EDU 3.CAT


A continuació us proposem una sèrie de vídeos molt interessants, i sobre temes molt diversos, perquè els pogueu visualitzar a les vostres classe i fer-ne els treballs corresponents. Esperem que us siguin de gran utilitat.

Fer de Luthier. La fama dels violins Stradivarius és coneguda arreu del món. El luthier David Bagués protagonitza aquesta edició d'"Els últims artesans" i descobreix el secret per construir un bon instrument musical.

L'escola de música. "Una mà de contes" explica la història de "L'escola de música", i fa servir tota mena d'instruments musicals per posar-hi imatges".


La transmissió del so.
En aquest capítol del programa "Atrapa-sons" es demostra, amb exemples ben curiosos, com es transmet el so. També es repassa la història del piano i es construeix un brunzidor. L'espai també inclou una versió de "L'ocell de foc", de Stravinski, i la interpretació d'una peça de Liszt.


De l'oïda a la boca. L'Atrapa-sons visita el plató del programa de TV3 "La cuina de l'Isma". Allà, el cuiner Isma Prados mostra com la seva feina és plena de sons i de música. Sons com el que fa la ceba a la paella o el que sentim quan donem un cop a una síndria per saber si està madura.


Corda fregada i corda pulsada. Corda fregada i corda polsada La melodia és una successió de notes, és a dir, allò que es pot taral·lejar o cantar... En canvi, l'harmonia són unes quantes notes alhora. Si es toquen tres o més notes juntes es fa un acord. Si es descompon l'acord nota per nota s'obté un arpegi. La funció principal dels acords és acompanyar la melodia, i n'hi ha una varietat gairebé infinita...

El timbre i els harmònics. El timbre i els harmònics Si podem distingir un so de l'altre amb tanta facilitat és a causa de tres característiques bàsiques del sons: l'altura, és a dir, si són greus o aguts; la intensitat, si són forts o fluixos, i el timbre. Si toquem la mateixa nota (altura), i la toquem al mateix volum (intensitat), podem distingir un instrument de l'altre pel timbre. Fins i tot dos instruments, encara que semblin idèntics, no acaben de sonar igual. El motiu és que en tots els instruments, i en general en la majoria de sons, es creen uns altres sons secundaris.

Combatre el soroll. El buit és la millor manera d'aïllar el so. El presentador del programa, Toni Mestres, ho demostra traient l'aire d'una campana que conté un despertador.

La família del metall. Tot i que no són de metall, segurament va ser d'una banya d'animal d'on van néixer el que després serien els instruments de metall. De fet, en anglès, aquests instruments s'anomenen "horn", que vol dir banya. L'embocadura té forma de copa i l'extrem d'on surt l'aire, que es diu campana, té forma d'embut. El truc no és bufar, sinó saber posar bé els llavis perquè vibrin al broquet.


El viatge dels tambors.
El viatge dels tambors Segurament, els instruments de percussió es van inventar d'una manera tan senzilla com picant un tronc d'arbre. Deuen ser els instruments musicals més antics de la història. El so depèn de la forma i del material amb què s'ha fet l'instrument. També depèn de la caixa de ressonància, si és que en té. L'avantatge d'aquests instruments és que són molt variats i populars. Alguns són molt rudimentaris i es fan amb materials a l'abast de tothom: carabasses, terrissa, fusta, etc. La majoria d'instruments de percussió són d'atac ràpid. Això vol dir que el so comença de cop.

La contaminació acústica i el silenci. El so és important en la música, però el silenci també ho és i els silencis també s'escriuen a les partitures. A diferència d'altres tipus de contaminació, la contaminació acústica no deixa residus en el medi ambient quan s'atura. No obstant, el soroll pot arribar a fer mal si és excessiu.

La guitarra. El vídeo introdueix els mots clau de vibracions, ones sonores, freqüència i ressonància per parlar del funcionament de la guitarra.

Instruments amb canya. El clarinet és un instrument de canya simple. Això vol dir que té una embocadura en què es fixa un trosset de canya en forma de làmina. Quan bufem, la canya vibra i produeix el so característic d'aquesta família d'instruments. Després, el cos de l'instrument amplifica el so que fa la canya en vibrar. Molts d'aquests instruments fan servir sistemes de claus per tapar els forats, ja que és impossible tapar-los tots amb els dits...


Les veus. La veu és el so produït per la vibració de les cordes vocals quan hi passa l'aire. Però no tots els sons que podem fer amb la boca van igual de bé per cantar. Quan cantem una cançó, les notes les allarguem amb les vocals, no pas amb les consonants...


Tubs i flautes. La flauta és un dels instruments més antics de la història. N'hi ha de tota mena: de llargues, de curtes, de primes, de gruixudes, de tortes, de colors, de fusta, de pasta, de vidre, de plàstic, de porcellana... La nota que fa una flauta depèn de la llargada de la columna d'aire que vibra dins el tub. Com més llarga sigui, més greu serà la nota, i com més curta sigui la columna, més aguda sonarà. Tapant i destapant forats es varia la llargada de la columna d'aire i es fan notes diferents.


Ritme i compàs. Una melodia és una successió de notes, però, perquè quedi més bé cal donar-hi ritme. El ritme és la durada que tenen les notes i els silencis que hi pot haver entre nota i nota. El ritme pot ser regular o no i el compàs musical és una invenció per ordenar el ritme. De compassos musicals n'hi ha de dues menes: binaris i ternaris.


Escales musicals i melodia. El nom de les notes de l'escala musical, tal com les coneixem (do, re, mi, fa, sol, la, si, do) se'l va inventar un monjo benedictí que va utilitzar la primera síl·laba de cada vers d'un himne a sant Joan. L'única cosa que cal tenir en compte és que, abans, de la nota do en deien "ut".